Akustik Sünger
Gürültünün oda içerisinden çıkmasını ya da girmesini önleyen ses yalıtımı, aynı zamanda sesin oda etrafında yansımasını da engeller. Çoğunlukla ilk amaç, yankıyı azaltmaktır. Büyük performans alanlarında buna çözüm olarak akustik sünger kullanılır. Bu süngerler, akustik düzenlemeler için tercih edilen açık hücreli bir köpüktür. Ancak ses yalıtımı ile ses emilimi arasında farklılıklar olduğu bilinmelidir. Akustik sünger, emilim yöntemiyle sesi kontrol eder ve ortamdaki ses özelliklerini iyileştirmek veya değiştirmek için kullanılır. Ses dalgalarını azaltır ve genliklerini en aza indirir. Sürtünme yoluyla enerjiyi ısıya dönüştürür.
Özel yapıdaki bu sünger, poliüretandan ya da ekstrüde melamin köpüğünden üretilmiştir. Yanmaya karşı dayanıklı ve hafif yapıdadır. Akustik süngerlerin tasarımı, yalıtım açısından büyük önem taşır. Süngerin tasarımı ses dalgalarının alınma şekline de etki eder. Birçok ihtiyacı karşılamak isteyen kişiler için farklı seçenekleri bulunur. Kayıt stüdyosu kurmak için ya da oturma odasının akustiğini yenilemek isterseniz akustik sünger çeşitleri içinden ihtiyacınız olan ürünü kolayca seçebilirsiniz. Akustik sünger panelleri, ağırlıklı olarak kayıt stüdyolarında kullanılsa da ofis, restoran ve hastane odaları gibi alanlarda da kullanılır. Renkli çeşitleri dekoratif amaçlı da yaygın olarak tercih edilir. Akustik süngerler, duvara zarar vermeden kolay bir şekilde uygulanır. Çoğu zaman duvarlar kaplanırken tavan unutulabilmektedir. Tavanın da ses geçirmemesi için süngerin malzeme oranı iyi belirlenmelidir. Pürüzsüz ve dokulu desenleri bulunan bu süngerler, bulunduğu odaya ses sönümleme özelliği kazandırabilir. Ortamdaki yankı ve ekoyu önlese de tek başına ses yalıtımında etkili olmaz. Keçeli PVC Kauçuk Ses Membranı gibi ürünlerle lamine edilerek üstün yalıtım gücü gösterir. Etkili bir ses yalıtımı isteniyorsa Süngerpan ve Bondex gibi ses yalıtım süngerleriyle lamine edilmelidir.
Akustik sünger ile gürültü azaltma
Gürültünün yoğun olduğu alanlarda kullanılan akustik sünger, sesi kontrol eder ve ideal bir seviyeye indirmeye yardımcı olur. En etkili olanları kama, yumurta ve piramit süngerleridir. Genellikle 40, 50 ve 70mm kalınlığına sahiptirler. Kama tasarımındaki akustik süngerler, ses ihtiyaçlarınızı tamamen karşılarken profesyonel bir görünüm de sunar. Süngerin genişliği, sesin emme etkisini ve kontrolünü belirler. Genişliği büyük olanlar uygulama için daha çok ses yalıtımı sağlar.
Akustik sünger Çeşitleri;
Yumurta tasarımında olan süngerler hem performansından ödün vermez hem de bütçenizi zorlamazlar. Çeşitli boyutları olan bir akustik sünger modelidir ve yuvarlak olmasıyla sesi her açıdan eşit şekilde emer. Piramit tasarımındaki akustik süngerler, kama panellerine göre daha değişik bir ses sunar. Bu modelde daha çok vadi vardır ve bu nedenle piramit panellerde yüksek difüzyon amaçlanır. Bu süngerler, farklı genişliklerde bulunur. Büyük boyuttaki piramitler, ufak boyuttaki modellere göre daha iyi ses yalıtımı sağlar. Dalga tipi akustik süngerler, dokulu yapısıyla ses sönümleme avantajına sahiptirler. Aynı zamanda ortamın akustiğini düzenleme yollarından biridir. Daha hassas bir doğruluk için sıkıştırma kesimindedir.
Akustik süngerler, tasarım olarak birbirine kenetlenmiş şekildedir. Bu nedenle kurulumu oldukça kolaydır. Böylelikle geniş alanların kaplanmasını pratik hale getirir. Ses bariyerleri için tercih edilen bu süngerler, rulo ve levha halinde satılmaktadır. Neopren veya polietilen gibi malzemelerden elde edilen bariyer süngerler, pürüzsüz bir dokuya sahiptir. Etkili bir şekilde sesi emer ve ses dalgalarını azaltır. Akustik paneller, genellikle orta ve yüksek frekanslardaki yankılar için etkilidir. Düşük seviyedeki frekansların tamamen emilmesi ya da önlenmesi zordur. Bunun için alandaki köşelere daha kalın paneller konularak daha hızlı sonuca ulaşabilirsiniz. Dikdörtgen, küp ve dişi – erkek setleri şeklinde bulunan sünger parçaları, ses emilimi için oda köşelerine yerleştirmek için uygundur. Türü ne olursa olsun akustik süngerler yıkanmamalı ve boyanmamalıdır.